ORDRE DESFILADA

GUÀRDIA MUNICIPAL DE GALA A CABALL 17:30
TABAL I DOÇAINA 17:31
FALLERA MAJOR INFANTIL DE VALÈNCIA I CH 17:33 CARROSSA
  BANDA DE MÚSICA
  AGRUPACIÓ MUSICAL BENICALAP
FALLERA MAJOR DE VALÈNCIA I CH 17:38 CARROSSA
  BANDA DE MÚSICA
  AGRUPACIÓ MUSICAL PATRAIX
FFMMII Y PRESIDENTS INFANTILS FALLES PARTICIPANTS 17:43 CARROSSA
  FALLERES MAJORS FALLES PARTICIPANTS
  COMISIONS PARTICIPANTS:
  17 QUART-PALOMAR                                               17:50
  Lema: CIBER-JOCS
  300 SANTA MARIA MICAELA-MARTÍ L’HUMÀ                                   18:05
  Lema: ELS CLÀSSICS, CAP PER AVALLA
  202 HUMANISTA MARINER MANUEL SIMÓ 18:20
  Lema: RECICLATJE, QUÈ DEIXAREM?
  317 CAMÍ NOU DE PICANYA-NICOLAU PRIMITIU 18:35
  Lema: ARTE, CULTURA Y FUEGO
  310 DR. GIL Y MORTE-DR. VILA BARBERÁ 18:50
  Lema: COLORÍN COLORADO
  87 ARXIDUC CARLES-XIVA 19:05
  Lema: AMOR, AMAR  
  158 ALBACETE-MARVÁ 19:15
  Lema: A FER LA MÀ  
  ESPECTACLE DE CLOENDA 19:25

Enguany participen un total de set comissions:

  • QUART-PALOMAR
  • SANTA MARIA MICAELA-MARTÍ L’HUMÀ
  • HUMANISTA MARINER MANUEL SIMÓ
  • CAMÍ NOU DE PICANYA-NICOLAU PRIMITIU
  • GIL Y MORTE-DR. VILA BARBERÁ
  • ARXIDUC CARLES-XIVA
  • ALBACETE-MARVÁ
  1. SECCIÓ MUNTADA DE LA POLICIA LOCAL

 

La presencia de la Policia Municipal en els carrers de nostra ciutat ha sigut permanent al llarg de la seua història, des de la seua creació a partir de l’Exposició Regional Valenciana, inaugurada per Alfons XIII al maig de 1909, on es va estrenar l’actual Himne Regional, compost pel mestre Serrano.

A imatge del genets de la Guàrdia Real, que va concórrer a l’esmentat acte, es va crear la Secció Muntada de la Policia Municipal, dotant-los d’uns uniformes que, en xicotetes variacions, son idèntics als que porta actualment aquesta unitat.

Presten serveis en actes importants, processons, inauguracions o actes protocol·laris, fins l’any 1936, quan, degut a les circumstàncies de la guerra civil, la comissió de Guàrdia Municipal va sol·licitar la supressió de la unitat, segons consta en arxiu, perquè per la seua naturalesa era “obstinació i gal·la”, proposant la venda dels cavalls i, amb el seu import, comprar deu motocicletes i crear una unitat de motos.

  1. ESCOLA DE TABAL I DOLÇAINA DE JUNTA CENTRAL FALLERA

L’escola va ser creada al setembre de 1999 coordinada i dirigida per Junta Central Fallera, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.

Actualment compta amb quatre professors de dolçaina, tres professors de tabal i una professora de Cant d’estil, que donen classe als més de cent fallers matriculats en esta escola, en la que cada alumne assisteix dos hores a la setmana en les instal·lacions de Junta Central Fallera.

Des de la seua creació representen a JCF en actes com les Gales de la Cultura,  cavalcades, la Festa de Sant Vicent, en els camps de futbol del Valencia CF i el Levante UD, així com en la clausura dels Balls al Carrer.

Al final de cada curs es celebra la cerimònia d’entrega dels diplomes d’assistència, que són entregats tradicionalment per la Fallera Major de València.

CORT D’HONOR DE LA FALLERA MAJOR INFANTIL DE VALÈNCIA I FALLERA MAJOR INFANTIL DE VALÈNCIA, PAULA NIETO MEDINA

AGRUPACIÓ MUSICAL BENICALAP

L’Agrupació Musical Benicalap va oferir el seu primer concert en 1995, fundada gràcies a les inquietuts culturals i musicals d’un grup de socis de l’Asociació Cultural El Portalet,

Va dirigir a la banda en el seu primer concert Rafael Vizcaíno Cambra i van ser també directors de la banda titular Juan Ramírez i Salvador Alberola, abans de que en març de 2004 es ficara al front el seu actual director Vicent Faubel Vidagany.

També han dirigit a la Banda Juvenil el propi Rafael Vizcaíno Cambra, Javier Montero, Carlos Sanblancat Velló, Agustín García Asensi i en l’actualitat Vicent Faubel Vidagany compatibilitza la direcció amb dos formacions.

Des de els seus inicis, la banda de música ha estat present en el seu barri acompanyant a les comissions falleres i a les festes patronals en honor de Sant Roc i Santa Rosa de Lima, i també en poblacions limítrofes com Paterna amb els seus moros i cristians.

Així mateix, ha participat en les campanyes de ‘Retrobem la Nostra Música’ organitzades per la Diputació de València i com a component de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València ofereix concerts en el Mercat de Colón, patrocinats pel Palau de la Música, i en Parcs i Jardins a l’aire lliure, patrocinats per l’Ajuntament de València, amb qui també col·labora en festes patronals de la ciutat i les seues pedanies.

Ha realitzat intercanvis culturals amb altres bandes de música a Conca, Marchena i durant 10 anys ha participat en la Setmana Santa de Zamora. També, en 2006 va viatjar a Alemanya, on va oferir dos concerts en localitats de la Selva Negra.

En 2007 va ser la banda convidada en el Festival de Bandes de Terol.

En la seua història més recent consta la participació en dues ocasions en el Certamen de Bandes de la Diputació de València, la primera en el 2006, quan va obtindre el tercer premi en la secció tercera. La seua segona participació va ser en el 2014, aconseguint en esta ocasió el segon premi de la secció quarta.

L’Agrupació Musical Benicalap compta amb una escola de música reconeguda per la Conselleria de Cultura l’any 2001, en la qual es formen al voltant de 100 educands que reben classes de llenguatge musical i de tots els instruments de vent, corda i percussió que componen una Banda de Música, així com violí, piano i guitarra en nivell de grau elemental i perfeccionament. Tot això, impartit per professors titulats. També compta amb un nombrós grup de xiquets amb edats entre els 2 i 8 anys en Estimulació primerenca, Jardí musical i Preparatori que comencen a tindre els seus primers contactes amb la música i 20 alumnes que formen dos grups de solfeig d’adults. A més de la banda titular, amb més de 65 músics federats, compta amb una banda juvenil amb més de 40 músics i una banda d’iniciació amb 20 integrants. En 2017 inicia la formació d’una Jove Orquestra i en 2018 ha iniciat un nou projecte, una Big Band.

CORT D’HONOR FALLERA MAJOR DE VALÈNCIA I FALLERA MAJOR DE VALÈNCIA, LAURA MENGÓ HERNÁNDEZ

AGRUPACIÓ MUSICAL PATRAIX

L’Agrupació Musical Patraix naix l’any 1994 en el si d’una falla de València, l’associació cultural Grup Antonio Rueda. En els seus inicis, es limita a cobrir els actes fallers de la mateixa. Però amb la incorporació de nous socis, les inquietuds musicals van en augment i l’any 1999 estos decideixen iniciar un camí en solitari per a desenvolupar tot allò que significa una Societat Musical. Eixe mateix any, s’uneix a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per a incorporar-se a esta corrent que defineix una part important de la forma de ser dels valencians, la tradició musical, declarada bé d’interès cultural immaterial.

Després d’instal·lar-se al barri de Patraix, i motivats per l’espectacular augment d’altes en l’escola de música, l’entitat sol·licita el seu reconeixement oficial per la Conselleria de Cultura, la qual cosa va obligar a la seua homologació tant a nivell de títols de professorat com de normes laborals, instal·lacions, etc.

Actualment, el seu èxit com a societat musical ve plasmat en un col·lectiu de més de 500 integrants, d’edats compreses entre els 5 i els 72 anys. Desenvolupa activitats musicals per a totes les edats: Jardí musical com a inici en la música dels més xicotets; Llenguatge Musical tant per a xiquets com per a grups d’adults; especialitats instrumentals (flauta, oboè, fagot, clarinet, saxofon, trompa, trompeta, trombó, bombardino, tuba, percussió, violí, violoncel, contrabaix, piano i guitarra); coral, combos de música moderna i batucada.

Quant a conjunts instrumentals, disposa d’una Banda Infantil formada per un col·lectiu de 60 músics, la Banda Juvenil amb 75 músics i la Banda Titular integrada per 90 músics. Cal destacar el recent primer premi obtingut per la banda juvenil en el primer concurs de bandes juvenils “Francisco Fort” de Montcada.

Realment, asseguren que el seu èxit és de tot el barri i remarquen que en cap moment cal oblidar que són en el seu major part els pares dels xiquets, els que, interessats en la seua formació, els acosten a la música i confien en l’Agrupació. Per tot açò, l’entitat va rebre en 2003 el premi a l’Entitat del Barri per la seua labor social i educativa per part de l’Associació de Veïns i Cultural de Patraix.

A través de l’Escola de música s’intenta no només proporcionar a l’alumnat una formació artística de qualitat orientadora i preparatòria per als ensenyaments professionals de música, sinó a més treballar competències socials i ciutadanes. En aquesta línia, l’Agrupació considera que valors com la solidaritat han de formar part de la societat des d’edats primerenques, per la qual cosa vol que les seues iniciatives solidàries arriben no solament als seus socis i alumnes, sinó a tot el barri.

FALLERES MAJORS, FALLERES MAJORS INFANTILS I PRESIDENTS INFANTILS DE COMISSIONS PARTICIPANTS

ORDE EIXIDA  

Nº CENS

 

COMISSIÓ

   

NOMS

1 17 QUART-PALOMAR FALLERA MAJOR INFANTIL AMPARO CALATAYUD PÉREZ
FALLERA MAJOR AMPARO ROSARIO JIMÉNEZ SELVA

PRESIDENT INFANTIL

2 300 SANTA MARIA MICAELA

– MARTÍ L’HUMÀ

FALLERA MAJOR INFANTIL VALERIA CASANOVA CARRATALÁ
FALLERA MAJOR LAURA YNAT LÓPEZ

PRESIDENT INFANTIL

3 202 HUMANISTA MARINER- MANUEL SIMÓ FALLERA MAJOR INFANTIL ADRIANA PASTOR MICÓ
FALLERA MAJOR ISABEL BAYO HERRERO

PRESIDENT INFANTIL

AARÓN ORTIZ RUIZ

4

317 CAMÍ NOU DE

PICANYA-NICOLAU PRIMITIU

FALLERA MAJOR INFANTIL

NORA MARCO PANADERO

FALLERA MAJOR ARANTXA GONZÁLEZ MARQUINA

PRESIDENT INFANTIL

JORGE MARCO PANADERO

5

310 DOCTOR GIL I MORTE- DOCTOR VILA I

BARBERÀ

FALLERA MAJOR INFANTIL

FALLERA MAJOR

PRESIDENT INFANTIL

6 87 ARXIDUC CARLES-XIVA FALLERA MAJOR INFANTIL JULIA BOXAN CAXINO

ESPECTACLE DE CLOENDA: CARDIOVERSIÓ VALENCIANA

La figura que tanca la Cavalcada del Ninot de 2023 pertany a la falla municipal, ‘Cardioversió valenciana’, dels artistes Manolo García Lleonart i Marina Puche.

Es tracta d’una balena que formarà part de la base de la falla, una base que representa la Mediterrània, “des d’on naix el cor de València”.

La falla ‘Cardioversió valenciana’ pren el seu títol d’un procediment mèdic que restaura el ritme cardíac normal en les persones que pateixen determinats tipus d’anomalies en els batecs del cor.

Per això, la falla municipal està presidida enguany per un gran cor que parla d’emoció, de batecs i experiències que ens creen alegria i palpitacions. Són moments en què el nostre cor s’obri de felicitat, una felicitat que apareix representada per la florida de la flor del taronger en arribar la primavera. Unes taronges que amb el seu color ens envolten fent-nos tornar a les nostres arrels, a eixos perfums i sabors que van lligats a nosaltres. Un símbol d’alegria que ens provoca la pregunta «I a tu, què t’encén el cor?», al voltant de la qual es desplega tota la falla.

A la part superior, l’alegria de viure, de bategar i de sentir es reflecteix en un capvespre a l’horta, en eixe precís instant en què el Sol banya les cols i carxofes. O en un passeig per l’Albufera, observant les aus autòctones: collverds, garses, flamencs… que la sobrevolen, desplegant les seues ales i gaudint del paratge.

La part baixa mostra una gran paleta de colors blaus i verds de la qual naix la Mediterrània, per on naden espècies pròpies de les nostres costes, com ara la balena geperuda, la medusa, el calamar, la sépia de platja, les gambes de Dénia, les sardines o el cranc verd.

Per a desplegar les escenes de la falla, els artistes van voler que la ciutadania participara de manera activa llançant una convocatòria en què plantejava la pregunta sobre què els encén el cor. Entre les prop de cent respostes rebudes, se’n van seleccionar sis, que han pres volum en sis escenes, sempre amb el cor com a element central, que el públic podrà contemplar en la seua visita a la falla.INFORMACIÓ: DELEGACIÓ DE MITJANS I COMUNICACIÓ DE JUNTA CENTRAL FALLERA

FOTOGRAFÍES: FOTOFILMAX FOTÓGRAFOS