DISCURS D’ACOMIADAMENT FMV 2023, LAURA MENGÓ HERNÁNDEZ

Sempre recordaré Octubre com el mes que va canviar la meua vida. Just fa 368 dies 13 casals fallers, 13 cors bategaven al mateix ritme, a un ritme que després batejaríem com el de la “Cardioversió Valenciana”.

Després d’una telefonada d’infart, recordareu el famós “Buzón Movistar”, va començar esta meravellosa i inoblidable experiència fallera que ha omplit i enriquit la meua vida, les nostres vides, i ara és el moment de recordar i agrair.

Recordar és aferrar-te a les coses i a les persones que vols, al que eres, a allò que no vols perdre, perquè tot el que recordarem d’este meravellós i únic any és sense dubte el gran tresor que ens emportem. Un tresor compost de moments fantàstics i irrepetibles, però sobretot de persones indispensables i que ja formaran part dels nostres records i de les nostres vides per sempre.

Tot va començar gràcies a set persones, el nostre jurat, als quals hui volem agrair haver depositat la seua confiança en nosaltres. Ens heu fet infinitament feliços i esperem que vos sentiu profundament orgullosos. Ens emportem tots eixos moments que hem viscut al costat de vosaltres, com aquell ral·li humorístic, o aquell dia que vam fer uns debats…….diferents. I ja, després d’escoltar els nostres noms en Fonteta, vam viure dies en què se’ns oblidava que
encara seguíem en proves. Recordem amb especial afecte el dia de les paelles, va ser un dia tranquil i en família, però sens dubte el dia que ens va marcar a totes, va ser el dia del cabdell roig, el mateix dia que ens vau vore a les 13 pujades en tan sols 3 cadires. Així és com vam començar a ser un equip, un equip imbatible! Gràcies de tot cor, César, Christian, Elena, Laura, Mónica, Pedro i Silvia, ha sigut un plaer, un vertader honor haver sigut, gràcies a vosaltres, Cort d’Honor i FMV 2023.

Octubre també va portar a la meua vida a una gran persona, Jaume Bronchud, i el va portar per a quedar-se. No deixaré d’agrair-li el seu afecte i complicitat, eixos divertits i entranyables moments que passarem junts i van servir perquè ens emocionàrem i vibràrem en el dia de l’exaltació.

Este tresor també està compost per moltes persones a les quals hem tingut la gran sort de conéixer i compartir vivències. Tots aquells que amb el seu talent i treball són responsables d’engrandir la nostra festa. Tenim tant d’agrair als indumentaristes, orfebres, mestres seders, perruquers, maquilladors i fotògrafs que ens han acaronat i ens han fet que lluírem amb l’esplendor que la nostra rica indumentària valenciana desprén. Mil gràcies a tots i a totes.

Igualment el nostre agraïment i immens reconeixement cap a tots aquells professionals que any rere any ens emocionen amb l’alegria de la música, la dolçor dels seus poemes i versos, l’esclat de la pólvora i l’explosió dels colors, sàtira i humor de les falles. Eixes falles municipals que recordarem amb especial afecte. Gràcies a Marina Puche, a Manolo García i al seu equip. Gràcies per fer màgic el nostre any.

En este any de somni no hem estat soles, acompanyant-nos han estat unes persones, moltes vegades invisibles, que amb el seu treball generós i altruista s’han fet un lloc dins dels nostres cors. Són fallers i falleres i increïbles persones les que van formar i formen JCF durant este any. I són molts!!
Gràcies a tots i cadascun dels components de les diferents delegacions, als nostres xofers, els homes de Quique, que a gran velocitat i amb infinita estima ens han traslladat d’acte en acte en el mes més frenètic del nostre any. Però gràcies en majúscula i amb especial afecte i admiració cap als nostres acompanyants, persones que han estat des del primer dia al costat de nosaltres, compartint anades i vingudes, rialles, plors i confidències, pendents totes i tots,
del més mínim detall. Han estat per a nosaltres, sempre preocupats que tot estiguera bé, perquè no sols s’encarregaven que un llaç estiguera perfecte i una manteleta ben col·locada, també han sigut responsables que ho visquérem d’una forma única i especial. Gràcies per estar al nostre a costat, per les xarrades en els cotxes, i perquè no, també per aguantar-nos. Gràcies per lligar-nos eixos llaços de les sabates que mai existien, gràcies de tot cor.

I com no, milions de gràcies a tots els nostres vicepresidents i vicepresidentes, a les secretàries i secretari general per tanta dedicació a la festa i per fer-nos sentir especials cada dia del nostre regnat. Moltes gràcies Carmen, Inma i Nico. Gràcies Lucía, María Torras, Cristina, Inma, María Tomás, Borja, Carolina, Dani, Irene, Alicia, Nacho, Bea, Gabi, M Jesús, José Luis y Alberto.
I al capdavant de tots ells, els meus tres presidents de JCF, tres grans fallers i tres bellíssimes persones a les quals admire de cor pel que representen i pel treball que realitzen de manera incansable. Gràcies Carlos, Pere i Santi.

El 2023 ha fet que 13 famílies es convertisquen en una, acompanyant-nos a cada acte amb la major il·lusió. Les famílies caldoses. Sense dubte ells i elles han sigut el motor intern de cadascuna de nosaltres. Gràcies per eixe aplaudiment sincer cada vegada que ens veieu, per aportar-nos eixa energia necessària en eixos dies intensos, per compartir la nostra il·lusió però també per aguantar els nostres nervis.
I per descomptat, no m’oblide dels patidors, sobrenom que ells i elles es van posar, les nostres parelles, la cara oculta de tota esta aventura, que s’han llançat amb nosaltres de manera valenta i atrevida, gràcies per estar al nostre costat i traure’ns el nostre millor somriure, per estar de manera incondicional.

I em permetreu que ara pose l’accent en la meua família, ja que sense ells això no hauria sigut possible…
A la meua mare, qui li anava a dir a una madrilenya que s’anava a endinsar de manera tan intensa en el món de les Falles. I és que des d’un principi ho vas tindre clar, la meua il·lusió era la teua, i si cal somiar que siga juntes. Mai tindré paraules suficients per a agrair-te tot l’esforç que has fet, eres el meu exemple a seguir.

A la meua germana, la meua còmplice, gràcies per estar sempre, sempre, al meu costat, gràcies per fer de cada instant, un moment increïble i divertit. La que aguanta la meua millor versió…i la que no ho és tant, gràcies per ser la meua meitat. Per descomptat, a Jesús, que ha estat durant este any al peu del canó, gràcies per compartir-ho amb mi.

Papà, gràcies per inculcar-me l’amor i respecte per la nostra festa, qui ens anava a dir que eixa fallera de L´Antiga anava a arribar al cim faller, però et promet que mai deixaré de somiar. Junt a Chelo heu sigut un suport molt important.

Al meu patidor, Sergio, gràcies per compartir la vida amb mi des de fa 8 anys, però gràcies per viure al meu costat esta aventura. Saps que per a mi eres un referent i mai podré agrair-te tot el que fas per mi.

I al més fan, no sols meu, sinó de les 26, perquè són les seues amigues. Al meu nebot Mateo, que amb tan sols 3 anys la seua música favorita és l’himne de València. Un xiquet que no volia perdre’s cap acte de la seua tia, i a mi em feia sentir la més afortunada. No hi cap dubte que va arribar a les nostres vides per a fer-nos molt feliços.

Energia, innocència, responsabilitat i vitalitat. Estos adjectius, entre altres, podrien definir a 13 xiquetes meravelloses que han sabut representar a tots els xiquets i xiquetes de manera extraordinària. Tan sols podem donar-vos les gràcies a cadascuna de vosaltres per fer-nos vibrar, per fer-nos viure cada moment amb il·lusió. Vos portem per sempre i vos volem molt. Gràcies també a totes les vostres famílies que han estat donant-nos suport en totes i cadascuna de les experiències que hem disfrutat. Moltíssimes gràcies Infas 23.

I a vosaltres xiques, què puc dir-vos? Sou 12 dones meravelloses, dones valentes, lleials, generoses i intel·ligents que ja formeu part de la història de les Falles de València, però també formeu part de la meua vida per sempre, perquè sou el millor que m’ha regalat este 2023. Ha sigut tot un privilegi poder compartir enguany amb cadascuna de vosaltres.

No s’esborrarà mai de la nostra memòria moments inoblidables com fonteta, la proclamació, l’exaltació, la crida o l’ofrena. Actes i instants que des d’un lloc privilegiat hem viscut i que han marcat un abans i un després per a nosaltres en la nostra vida.

Ha sigut un any ple d’anècdotes, perquè sí, en este càrrec assumim responsabilitat, però també hem tingut temps per a passar-nos-ho bé, com aquell dia on dormirem les 13 juntes a ma casa i sens dubte vam vore la nostra pitjor versió amb eixes màscares facials, o per exemple quan passàvem a la zona reservada de la sala canal i ens dedicàvem a fer moviments i veus estranyes o carreres amb els sofàs.

I sí. Este somni ha arribat a la seua fi, però la nostra amistat mai ho farà, no plorem perquè ha acabat, hem de somriure perquè ho hem viscut. Vos vull.

No puc acabar el discurs sense parlar d’ella, de Paula Nieto Medina, la meua Pauli. Durant este any has sigut la meua confident, un any on hem tingut una complicitat inexplicable, on hem compartit moments molt divertits com el viatge a Brussel·les o per exemple en l’avió…però eixe, i molts altres ens els guardem per a nosaltres. Sent vertader orgull de dir que has sigut la meua FMIV, humil, generosa, divertida, però sobretot…FALLERA.

Ha arribat el moment, hui acabem d’escriure la nostra història, la història de 2023, la de 13 cors que hui vos han parlat a través d’una sola veu.

Este cercle meravellós s’ha completat. Tanquem amb fermall d’or el major regal que ens ha donat València.

Moltíssimes gràcies.


DISCURSO DESPEDIDA PAULA NIETO MEDINA FMIV 2023

Muy buenas noches,

Hace tan solo unas semanas nos despedíamos del mundo fallero, agradeciendo el regalo tan grande que Valencia y las Fallas nos han dado este año.

Hoy toca hacerlo acompañadas de todas y todos vosotros, nuestra gran familia, la familia de Junta Central Fallera. Esa sin la que nada sería posible, porque es la casa gran, la de todos los valencianos y valencianas. La nuestra…

Esa que nos abrió las puertas de par en par hace un año y la que sé, que siempre las tendrá abiertas para estos 26 corazones que han crecido y aprendido, multiplicando su
ilusión y sus ganas de ser… ¡FALLERAS!

Infantiles… es ….esa delegación que es todo para nosotras, pues es aquella que pone todo su esfuerzo en que los actos para los más pequeños sean inolvidables… siempre recordaré las primeras pasarelas de canal con los playbacks, el concurso de belenes, el de dibujo y tantos otros con los que nos habéis hecho disfrutar y sonreír. Gracias de corazón.

Pero infantiles tiene también dos hermanos en esta gran familia… el mediano, juveniles. Tan importante para que nunca se pierdan las ganas de formar parte de esta fiesta… Y Festejos… sois el hermano mayor, el referente de actos tan importantes como la Fonteta, la Crida o la Semana Fallera… Me llevo para siempre esa ofrenda, emotiva y
única… gracias por ser los creadores de grandes recuerdos en este reinado.

Recuerdos que año tras año se plasman en el libro fallero, ese que no dejaré de abrir y releer. Ese en el que publicaciones se deja el alma.

Archivo y biblioteca también tiene mucho que ver en esto, atesorando en el tiempo todo lo vivido, construyendo un legado importantísimo…

Como importante es el papel de Patrimonio, esa delegación que engloba todo el sentido de esta fiesta… fue precioso bailar a las puertas de la Lonja y celebrar que las Fallas somos la mejor fiesta del mundo…

Una fiesta donde la Cultura es esencial… hemos disfrutado del teatre infantil, de la declamación, dels balls al carrer… de tantas cosas que nos hacen únicos… somos una fiesta plural y Solidaria, qué bonita fue esa gala de la solidaridad y cuántas cosas podemos conseguir los falleros y falleras.

Aunque para logros, los de Deportes… fomentando el esfuerzo y el compañerismo… ¡cuánto hemos disfrutado de las partidas de pilota valenciana!

¡Y cuánto hemos vivido gracias a Juntas Locales! Porque la fiesta se vive más allá de Valencia y cada acto en la terreta ha sido maravilloso.

Y es que somos una fiesta tan increíble que distintas generaciones disfrutamos de ella y por eso me parece preciosa la labor de Recompensas, preparando todo para que los que llevan toda la vida dedicada a la fiesta tengan su merecido reconocimiento.

Como también se lo merece una de esas delegaciones que tienen el trabajo menos amable… Incidencias y demarcaciones. Siempre resolviendo y facilitando la convivencia.

Informática, junto a secretaria, también han formado parte de este gran sueño. Sin vosotros todo funcionaría muy diferente.

Y qué decir de Falla y pirotecnia, para mí la esencia de la fiesta. La falla y la pólvora… Bueno, creo que con mis caras en el balcón ya os habíais dado cuenta.

La encargada de mostraros eso y mucho más ha sido la delegación de medios… Cuántos buenos ratos y cuántas fotos para el recuerdo. Gracias por mostrar siempre lo bien que nos lo hemos pasado siendo las máximas representantes de la fiesta…

Y, por último, protocolo. Sin ellos la agenda sería un caos… gracias por llevarnos a tantos actos, por enseñarnos que este cargo es compromiso, pero también alegría y diversión… Nos habéis acompañado siempre y sois ya parte de nosotras. Permitidme de entre todos, que me dirija a Concha y a Jesús…, Jesús ¡Qué suerte la nuestra! Me has visto nacer y crecer en nuestra comisión y compartir contigo este año de Fallera Mayor Infantil de Valencia es indescriptible….como lo ha sido también contigo Concha, nunca me has soltado de la mano y eso me lo llevo para siempre.

En mi caso, he tenido dos acompañantes muy especiales: Pascual y Ramón… bueno, Pascu, ¡cuántas anécdotas juntos! kilómetros de risas y de secretos… Ramón, espero que algún día me pagues las clases de canto con ese dinero que llevas recogiendo desde principios de año, tú y yo sabemos muy bien a qué nos referimos.

A vosotros os cogió el relevo Santi, mi chófer. Nunca olvidaré el día del Cant de l’Estoreta, parecía imposible llegar a la mascletá, pero pusiste el turbo y lo conseguimos a las 13:57 horas estábamos subiendo las escaleras del ayuntamiento.

Todas y cada una de las delegaciones de Junta Central Fallera ya formáis parte de nuestras vidas, otro gran regalo de este 2023… Un año caprichoso que quiso darnos también tres directivas y tres presidentes…

Carlos Galiana, contigo empezó todo. De ti aprendí y nunca me has soltado de la mano. He sentido que me sostenías casi casi como a Martín. Me has cuidado como una hija y me has dado momentos que guardo en mi corazón para siempre… Eres cercano, cariñoso, fallero, sensible, divertido…. Has sido un gran presidente, pero sobre todo eres
un gran amigo. Las mejores Fallas de mi vida las he pasado a tu lado y al de tu directiva: Carmen, Cristina, María Tomás, Lucía, Inma, María Torras… 6 supermujeres de las que me llevo la espontaneidad, la entrega y el cariño infinito. ¡Os quiero mucho!

A finales de marzo llegó Pere, acompañado de nuevos vicepresidentes que nos acogieron con los brazos abiertos. Gracias por hacerlo fácil… Con ellos visitamos Murcia, Alicante y Burgos, así que de vosotros me llevo las ganas de exprimir cada segundo.

Y el verano vino con nuevos cambios… ¡mira que creaste expectación, Santi! Pero he de decirte una cosa… mereció la pena porque tienes una directiva increíble. De ti me llevo la ternura con la que siempre nos has tratado y un final de reinado emocionante. Y gracias por traerme de vuelta a María, MI MERI, persona fallera de los pies a la cabeza,
responsable, trabajadora, optimista, divertida, Gracias por estar a mi lado en todo momento, por tantas risas, por esas cenas en casa , por ser tú siempre y por darme los mejores consejos. Sabes que tienes para siempre un espacio en mi corazón, pues formas parte de mi vida y de mi historia fallera. ¡Te quiero muchísimo!

Y junto a ella, han sido fundamentales también mis Vices de protocolo: Lucía, Borja y Bea. Personas que hacen que una FMV sea lo que es, que están para todo, en cualquier momento, a cualquier hora, los 365 días del año.

Gracias Lucía, mi LUSIA, por tu salero y por cómo me has hecho sentir siempre. Me has cuidado y me has enseñado que el protocolo no está reñido con pasárselo bien. Gracias por los almuerzos inesperados, por hacer de “mami” en Bruselas y comprarme todo el chocolate del mundo, me has hecho muy feliz.

Borja, siempre atento, cómo se nota que eres un gran profe.

Bea, a veces no hace falta mucho tiempo para conectar con las personas y para aprender tanto de ti y de tu equipo.

Estar siempre perfecta ha sido gracias a vosotros y todos nuestros indumentaristas oficiales. Qué importante vuestra dedicación. Gracias por apostar por nosotras y hacer que luciéramos siempre preciosas… gracias por tantos momentos en el probador. Gracias por entenderme y mimarme. Por tejer mis sueños, por hacernos brillar con
vuestras agujas increíbles, por demostrarnos la importancia de aquello que no se ve a siempre vista, por darnos paso firme, por cincelar nuestros sueños, por poner el broche de oro… En especial a ti, Dani, que más que un indumentarista has sido familia. Un consejero increíble…

Y gracias a todos los que con su arte hacen posible esta fiesta llena de música, pólvora, folklore, poesía, color y arte… Paco y José Luis… Valencians en dansa siempre será la falla del meu cor.

Y es que una Fallera Mayor de Valencia no es nada sin su equipo. Este año me ha hecho darme cuenta de que la vida está repleta de sorpresas, de pequeños detalles, pero sobre todo de personas que dan giros inesperados a nuestras vidas. En mi caso son “mis Antonias”, Raúl Mora y José Espolín y “mi Parra·, Marta Parra. En resumen, el TEAM PAULA. Tres personas que me llevo conmigo para toda la vida.

Habéis llorado a mi lado y habéis reído junto a mí, porque a veces no hace falta nada más, sólo… dar la mano, acompañar y estar. En definitiva, permanecer, GRACIAS.

Y en el recuerdo permanecerá este 2023 gracias también a tantas y tantas fotos que han salido de los objetivos de Armando y Estela. Gracias por vuestro tiempo, paciencia y sobre todo por inmortalizar el año más bonito e importante de nuestras vidas. Y junto a vosotros todos los medios de comunicación…

Han sido muchas las vivencias, pero sin duda nada hubiera sido lo mismo sin la decisión de 7 personas… No tengo suficientes palabras de agradecimiento para ese jurado que hizo posible que hoy estemos aquí las 13, poniendo punto final a un año de ensueño. Julián, Mati, Jorge, Esther, Carmen, María y Mari Paz, me emociona dedicaros unas palabras y veros ahí sentados escuchándome. Gracias por hacerme la niña más feliz del mundo, gracias por permitirme representar al mundo infantil fallero, gracias, gracias, gracias… pero sobre todo gracias por darme a mis 12 amigas, no os equivocasteis, las mejores…, con ellas y con vosotros, seguro que volveremos a bailar tacones rojos.

Y a ti Amparo, nuestra mantenedora. Gracias por devolverme a mi bisabuela, a Doña Mari, esa que siempre está presente en casa de mi iaia Lola y que fue la que inculcó a mi familia el amor por las Fallas. Pusiste la voz a uno de los días más importantes para estas 13 niñas que siempre te estarán enormemente agradecidas.

Porque este sueño no habría sido igual sin todos los aquí presentes, pero en especial no hubiera sido tan único sin ellas. Las cortes de honor y mi Fallera Mayor de Valencia, Laura.

A mis 12 amigas, ¡menudo viaje!… aunque nos hubieran contado lo que iba a pasar, no nos hubiésemos imaginado todo lo que hemos compartido… Siempre os he dicho que me siento orgullosa de vosotras y hoy lo quiero remarcar una vez más. Gracias por ser apoyo incondicional, por las risas, los bailes y los abrazos… por siempre INFA 2023.

Y a nuestras mayores, espejos donde reflejarse… Habéis sido esa parte imprescindible de cariño y amabilidad. Gracias por ser nuestras guías.

Y a ti Laura, mi hermana mayor, mi todo. Gracias por llenar mi mente y mi corazón de recuerdos imborrables que son para toda la vida. Ya te lo dije en Fonteta… ojalá de mayor, ser una fallera como tú.

Y en ese mismo discurso, chicas, os dije todo lo que había aprendido de vosotras y eso es porque vosotras lo habéis aprendido de vuestras familias… Familia INFAS 23, ¡Qué suerte la nuestra! Gracias por hacerme sentir parte de cada uno de vosotros… Y a la familia FAMA 23, increíbles hijas e increíbles familias. Gracias por todo.

Y en especial, gracias a la familia Mengó Hernández. Una nueva familia que me han regalado las Fallas.

Porque los pequeños detalles de nuestras vidas, los momentos, las sonrisas, siempre son mejores si las compartimos… Yo he podido hacerlo con mi mayor tesoro, mi familia. Siempre a la sombra de este reinado para todo lo que me hiciera falta.

Un reinado de color cuarzo ametrino, el color de esas flores que siempre recojo en casa de la iaia Lola. Un homenaje a todo lo que haces por mí. Gracias por acompañarme a elegir el color de mis sueños y gracias por tu deliciosa comida, por tus consejos y sabiduría, por ayudarme, pero especialmente, por ponerme siempre tan guapa!

Gracias iaia Elvira por estar dispuesta siempre, por tener tus puertas abiertas, por no olvidarte de comprarnos ni un solo periódico ni revista, por formar parte de unos recuerdos imborrables.

A mis tías y tíos, eso que dicen que el vínculo entre tíos y sobrinos es especial…tienen tanta razón. Gracias por ser apoyo y por ser referente.

Y este año ha habido una persona muy muy importante, tanto que ha sido infinitamente generoso conmigo. Gracias Miguel por haber compartido este año conmigo y por todo lo que eso ha significado. Estoy segura de que fuiste uno de los que más fuerte aplaudió cuando me viste en la Crida y sé también que no pudiste contener tu emoción cuando
me despedí en la Fonteta. Te quiero hermano.

Y sí, os he dejado para el final… Papá, Mamá. GRACIAS. Creo que no me alcanzará la vida para agradecer como os merecéis todo vuestro esfuerzo. Unidos, hemos podido. Gracias por guiar mis pasos, por ser parte de mis alegrías y también de mis llantos… Por ser mi apoyo durante toda mi vida, pero en especial durante este año. Os quiero mucho.

La palabra REGALO dicen que puede venir del latín regalis que indica algo propio de la realeza, aunque otros dicen que del francés galer, que significa divertir. Sea como sea este sueño, real, de reinas y de realidad, ha sido divertido y memorable. Sin duda, el regalo más grande de mi vida.
Gracias y hasta siempre.


GALERÍA DE IMÁGENES 1


GALERÍA DE IMÁGENES 2


VÍA: DELEGACIÓN DE MEDIOS Y COMUNICACIÓN DE JUNTA CENTRAL FALLERA

FOTOGRAFÍAS: ARMANDO ROMERO: FOTOFILMAX FOTÓGRAFOS