El Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt va acollir el passat dijous 12 de gener la inauguració de la XXI Setmana Cultural de la Falla Penya el Mocador amb el lema #STEMfartes i amb l’objectiu de visibilitzar la dona i la xiqueta en la ciència. Un acte solidari, a favor de Cáritas, on van acudir els representants de la Falla Sergio Espuig i Merxe Camarena, així com les Falleres Majors de Federació Junta Fallera de Sagunt Clàudia i Maite, els regidors María José Carrera, Pepe Gil i Asun Moll, i la directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València Rosa Mochales, entre un centenar d’assistents.

L’acte el va obrir la xicalla de la Falla amb l’actuació de #NoMoreMatildas, i seguidament es presentaren els esbossos de les Falles 2023. El monument infantil amb el lema  #M_al_cub és dedicat a les matemàtiques i el gran amb el lema #STEMfartes dedicat a les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Obra dels artistes Miguel Hache i Manolo Martín, respectivament.

També es va lliurar el Premi ViP 2023, Valors i Professionalitat, a favor de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València pels valors de desenvolupar polítiques igualitàries en la Universitat i la professionalitat del conjunt de persones que formen la Unitat.

Els assistents van poder gaudir d’un col·loqui sobre la dona en les STEM en el que participà la directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València Rosa Mochales, Isabel Cordero, membre de l’Associació Sapiència i professora de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de València i Noelia Aleixandre professora de l’IES Clot del Moro de Sagunt.

Finalment, al casal de la Falla, es va inaugurar l’exposició “Dones científiques al llarg de la història” realitzada per l’alumnat de l’IES Clot del Moro de Sagunt.

Durant tot l’any, l’Associació Cultural Falla Penya el Mocador ha dut a terme activitats relacionades amb les STEM sobre ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. “El nostre objectiu ha sigut traslladar amablement, aquestes disciplines als infants i majors de la comissió, amb tallers, excursions, activitats i ponències relacionades amb aquestes àrees” comenta Anna Lluesma, coordinadora social i cultural de l’Associació.

De fet, el dimecres 11 de gener, es va celebrar el segon #STEMdeBirres a la Taverna de la Serp, un conjunt de microponències per divulgar la dona i la xiqueta en la ciència. Ens van acompanyar Noemí Esteller dietista-nutricionista, que ens ensenyà a menjar amb cons-ciència, Maica Ortiz, matemàtica i professora de l’IES Jaume I de Sagunt que ens parlà de nombres, Cristina Palenque, project manager en Openfinance que ens va afirmar que “la ciència mola”, i Mamen Pérez, analista informàtica que ens va dir que “es busquen enginyeres”.

Des de la Penya el Mocador s’està preparant una nova edició de l’#STEMdeBirres per al pròxim 9 de febrer a València.


FOTO: ROSA AGUDO

Información: HUGO MORTE