Carlos Galiana ha destacat l’aposta pel sector pirotècnic amb un increment de la inversió, més espectacles i nova ubicació per als castells

La Gala de la Pirotècnia desvela el calendari d’una programació amb vora 40 espectacles i una inversió propera al mig milió d’euros

La Gala de la Pirotècnia ha permés conèixer un any més el calendari pirotècnic de les Falles 23, ja iniciat  amb les exaltacions, que tindrà continuïtat demà divendres, amb l’Exposició del Ninot i que continuarà amb un total de quasi una quarantena d’espectacles: les tradicionals mascletaes, incloses les descentralitzades pels barris de la ciutat, i amb nova ubicació per als castells de focs artificials. Tot, amb un pressupost de 465.000 euros.

El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha destacat l’increment pressupostari en un 55% (l’any passat va ser de 300.000 euros), quasi el doble del que reclamava el sector (un increment del 30%) i ha assegurat que “l’aposta pel sector pirotècnic es demostra amb fets, dignificant el seu treball no sols multiplicant la inversió total, sinó també pagant més per cada espectacle”, en referència a l’increment, per exemple, en les mascletaes, des dels 4.500 euros de 2015 als 8.500 d’enguany (500 euros més que l’any passat). També els castells passen de 20.000 a 30.000 euros cadascun i la Nit del Foc arribarà als 75.000 euros (pels 60.000 de l’any passat) convertint el castell del pròxim 18 de març en el de major pressupost de la història de les Falles.

D’altra banda, Galiana ha destacat que es mantenen les mascletaes descentralitzades, una petició de l’alcalde de València, Joan Ribó, arran de l’experiència i el resultat dels espectacles pirotècnics celebrats als barris en setembre de 2021. “Multipliquem així els espectacles per tota la ciutat i alhora fomentem la contractació de més espectacles per part de les comissions falleres amb les primeres ajudes enguany per a les comissions falleres que programen activitats i espectacles pirotècnics, amb un import total de 75.000 euros”, ha ressaltat Galiana.

El calendari de 2023

Als espectacles pirotècnics de Turís i Nadal-Martí en les exaltacions de les falleres majors de València, enguany se sumarà el de Caballer FX demà en l’Exposició del Ninot i les despertaes de Mediterráneo (tro de bac) i Valenciana (apoteosi final) el pròxim 26 de febrer, quan se celebrarà la Crida amb castell de Valenciana.

El dia 1 de març començarà el cicle de mascletaes en la Plaça de l’Ajuntament amb espectacles de Peñarroja (dia 1), Dragón (dia 2), Pibierzo (dia 3), Gironina (dia 4), Alpujarreña (dia 5), Camp de Túria (dia 6), Lluch (dia 7), Caballer FX (dia 8), Nadal-Martí (dia 9), Zaragozana (dia 10), Tomás (dia 11), Mediterráneo (dia 12), Zarzoso (dia 13), Tamarit (dia 14), Hermanos Caballer (dia 15), Turís (dia 16), Crespo (dia 17), Aitana (dia 18) i Valenciana (dia 19).

A més, el ramillet digital de la Cavalcada del Ninot el dia 4 anirà a càrrec de Gironina, l’Alba de les Falles del dia 15 la dirigirà Hermanos Caballer i el dia 19 Pirofesta s’encarregarà de la Cavalcada del Foc.

Quant a les mascletaes als barris, el dia 4 n’hi haurà quatre nocturnes a càrrec de Hermanos Caballer (Natzaret), Aitana (la Saïdia), Mediteráneo (Cementeri General) i Valenciana (Campanar); ja el dia 12 de març a les 15 hores n’hi haurà dos més en Gas Lebón (Caballer FX) i en Benicalap (Crespo).

Per últim, els castells enguany els dispararan Aitana (la nit del 16 al 17), Alpujarreña (la nit del 17 al 18), Mediterráneo (la Nit del Foc del 18 al 19) i Valenciana (la cremà en la Plaça de l’Ajuntament el dia 19).


Intervencions del president de JCF i de la FMV 

El president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, ha destacat durant la celebració de la Gala de la Pirotècnia que el calendari de disparades de les Falles 2023 “comptarà enguany amb vora 40 espectacles a la nostra ciutat durant els pròxims dos mesos” i ha aprofitat l’acte per a posar en relleu la tasca dels pirotècnics i les pirotècniques.

“Sou els que més soroll feu, els que més música toqueu, els que més vegades ericeu la pell. Potser els que més plors i alegries proporcioneu. Però la pólvora, que està present en quasi tots els moments festius de la nostra vida, és la que es porta tot el protagonisme”, ha expressat.

“La seua olor, el seu color, el seu fum… i mentre… sempre hi ha un equip que ha estat durant hores preparant-lo tot a les nostres places i carrers. Que durant setmanes ha estat dissenyant i preparant el material. Que durant mesos ha estat somiant disparar a la Catedral. I eixe equip queda eclipsat per la pólvora”, ha continuat.

Per això, ha recalcat la necessitat de celebrar actes com la Gala de la Pirotècnia per posar el valor la tasca “moltes voltes invisible” del col·lectiu pirotècnic: “Sense vosaltres, les Falles serien menys alegres, menys bullicioses, menys emocionants. En definitiva: menys Falles. I és que moltes vegades els invisibles són més importants”.

Per la seua banda, la Fallera Major de València, Laura Mengó, ha destacat la figura dels pirotècnics i pirotècniques com a “protagonistes indiscutibles i peça fonamental de la nostra festa”. “Les Falles fan olor de pólvora, perquè març no seria el mateix sense tremolar de cada mascletà i sense la llum de cada castell. Perquè no s’entenen les Falles sense tots i totes vosaltres i sense este ofici tan ancestral”, ha expressat.

“Sou indispensables, ja no només per a la nostra festa, sinó també per a totes les que tenen a la nostra terra com a protagonista”, ha afegit, alhora que ha incidit en el “llenguatge universal” que suposa la pólvora per a València.

En este punt, ha convidat al món faller i a la ciutadania en general a viure “amb intensitat” el calendari pirotècnic, “ja no sols a la plaça de l’Ajuntament, sinó també en cada mascletà nocturna descentralitzada, perquè la pólvora és una cultura que cal protegir i contagiar per tots els barris”. “Esperem amb il·lusió nits com l’Albà de les Falles o la Nit del Foc, fermall nocturn i preàmbul del dia de la Cremà que posarà punt final, o millor dit, inici, a un nou cicle faller”, ha afirmat.

Finalment, ha agraït als pirotècnics i pirotècniques el seu “treball incansable, per l’esforç que feu cada dia per a engrandir la nostra cultura i tradició, el nostre patrimoni”. “Volem encoratjar-vos a continuar treballant, a continuar sent l’estendard en totes les festes dins i fora del nostre territori, expandint la nostra cultura al voltant del món”, ha manifestat.

“És una gran alegria veure que heu tornat a il·luminar la nostra vida amb els colors dels focs d’artifici i el soroll de cada mascletà… Gràcies perquè, tot i el patiment dels últims anys, heu mantingut viva la flama… I gràcies també a totes les administracions i comissions falleres, ja siga del cap i casal, com de la resta de juntes locals i poblacions, per apostar per la pólvora en qualsevol dels seus formats”, ha finalitzat.


Informació: Delegaciçó de mitjans i comunicació de Junta Central Fallera

Fotografíes: Fotofilmax Fotógrafos


Totes les fotografíes