• El llibre que explica el procés creatiu i la construcció de la Falla Infantil reivindica la plaça com aparador excepcional del patrimoni musical
  • El Llibret de la Falla Municipal desgrana el monument que parla de la reanimació de la ciutat després de la pandèmia

El Saló de Cristall ha acollit este matí la presentació dels Llibrets de les Falles Municipals que es plantaran enguany a la plaça de l’Ajuntament. En este acte, que s’ha celebrat poc abans de disparar-se la tercera mascletà, a càrrec de la Pirotècnia Pibierzo, s’ha desgranat el missatge que transmetran dos dels monuments fallers que, com és habitual, desperten més expectació entre ciutadania i visitants.

El regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, acompanyat del regidor d’Agenda Digital i Administració Electrònica, Pere Fuset, i de les Falleres Majors 2023, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues corts d’honor, ha presentat hui “estes clàssiques publicacions amb les quals es vol donar testimoni tant del procés creatiu que hi ha darrere de la construcció d’una falla com de tot allò que esta ens pot arribar a suggerir i enriquir”.

En el llibret de la falla gran i al fil del tema proposat i materialitzat per Manolo García i Marina Puche, la periodista Emma Zafón reivindica “el gaudi col·lectiu i popular que suposa la recuperació del batec festiu”. Seguint esta línia, l’acadèmica Imma Cerdà partix de la presència de la paraula ‘cor’ en la fraseologia per a reflexionar sobre els valors de la festa fallera. Per la seua part, l’historiador Iván Esbrí ens aproxima a l’univers creatiu dels dos artífexs de la falla municipal amb un repàs de les seues ja consolidades trajectòries. Finalment, l’estudiós de les falles i de la cultura popular Rafa Tortosa dissecciona l’existència de nissagues d’artistes fallers, abordant tant les característiques d’este tipus d’aprenentatge com la qualitat artística inherent. El responsable de l’explicació i relació de la falla és el poeta Jose Colero.

D’altra banda, tal com consta en el llibret de la falla infantil, “durant els dies de Falles, la plaça de l’Ajuntament enguany també serà l’escenari d’algunes de les danses més representatives de la nostra cultura festiva, que trobaran en la falleta un aparador d’excepció”. De fet, amb ‘Valencians en dansa’, els artistes José Luis Ceballos i Francisco Sanabria conviden a un recorregut de nord a sud de les comarques valencianes, de la mà de balladors i balladores que mantenen vius als seus pobles estos testimonis del patrimoni musical.

Carlos Galiana s’ha fet ressò de les paules d’un dels pròlegs d’estos llibrets en desitjar que ciutadania i visitants gaudisca amb la lectura d’estos exemplars, “que contribuïxen a refermar-nos en l’irrenunciable compromís col·lectiu amb els components creatius d’una festa que fa bategar a tota una ciutat”.

El regidor de Cultura Festiva ha destacat que en el llibret infantil hi ha una guia amb propostes didàctiques, fet per Josep Antoni i Alba Fluixà, que planteja activitats per a treballar en l’escola, la falla o un grup de danses. L’edil també ha ressaltat que, per primera volta, el llibret infantil va acompanyat d’una auca, amb els versos i il.lustracions del llibret.

Els dos llibret es poden aconseguir debades en la llibreria municipal o descarregar des de la web municipal (apartat de Falles).INFORMACIÓN: DELEGACIÓN DE MEDIOS Y COMUNICACIÓN DE JUNTA CENTRAL FALLERA

FOTOGRAFÍAS: FOTOFILMAX FOTÓGRAFOS