La revista, editada per la Institució Alfons el Magnànim, se presentarà el pròxim 3 de maig

El pròxim 3 de maig, la Institució Alfons el Magnànim presentarà una nova revista de la seua col·lecció editorial que, amb el títol Rituals. Revista de cultura festiva pretèn analitzar i difondre la cultura festiva des d’una perspectiva valenciana i amb projecció global.

La revista, dirigida i coordinada per Gil Manuel Hernández, Josep Lluis Marin i José Martínez Tormo, tindrà una periodicitat anual i pretèn abordar la cultura festiva des de les tres vessants que interactuen en el seu naixement: l’associacionisme festiu autogestionat, la investigació científica i la gestió i política cultural festiva. Així, els seus continguts s’articulen en base a eixos tres àmbits en què se sustenta la cultura festiva.

En este primer número podrem trobar articles sobre el concepte de cultura festiva (Gil Manuel Hernández, Josep Lluis Marin i José Martínez); la realitat de l’associacionisme festiu valencià (Sergi Gómez); la relació entre festa, conflicte i confinament (Josep Fornés); la patrimonialització de la festa (Consuelo Matamoros); la investigació que les Ciències Socials fan en l’àmbit de la cultura festiva (Pedro Garcia Pilán); o la comunicació de la cultura festiva a través del disseny i la il·lustració (Virginia Lorente).

Els textos de la revista es complementen amb una entrevista a la presidenta de la Unió d’Entitats Festeres de Moros i Cristians, Pepa Prats (Emma Tomás) i un reportatge sobre com va afectar la pandèmia de la COVID a l’àmbit festiu (Pau Benavent). Un últim apartat mostrarà ressenyes de publicacions especialitzades seleccionades.

L’edició de Rituals també dona importància al disseny de la revista, a càrrec del dissenyador Iban Ramón com a director d’art de la mateixa i presenta dos conjunts d’il·lustracions, d’Antonio Ballesteros i Escif respectivament, i un treball fotogràfic de Luz Martín amb la cultura festiva com a objecte principal.

L’equip editor de la revista compta amb un consell de redacció multidisciplinar format per persones amb àmplia trajectòria personal en algun dels tres àmbits que sustenten el concepte de cultura festiva. Este consell de redacció està conformat per Oreto Trescolí, Pedro Garcia Pilán, Sergi Gómez Soler, Miquel Àngel Flores, Amparo Pons i Gema Centelles. Així mateix, la revista Rituals compta amb un ampli consell assessor format, entre d’altres persones, per professionals d’ampla trajectòria com Antonio Ariño, Margareth Bullen i Albert Alcaraz.

El primer número de la revista es presentarà el pròxim 3 de maig ea les 19 hores al Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València i comptarà amb l’actuació de Noèlia Llorens “Titana” i l’Empelt (Susana Diez Tejedor i Pepe Martínez Benavent)

 

 

Info: 

Gil Manuel Hernández
Josep Lluis Marin
José Martínez Tormo
Rituals. Revista de Cultura Festiva