El Ple de Junta Central Fallera aprova la proposta conjunta per a l’elecció i composició del jurat per a l’Exposició del Ninot i concurs de falles 2023

 

El Ple de Junta Central Fallera del mes de gener, celebrat este dimarts, ha aprovat per majoria la proposta conjunta per a l’elecció i composició del jurat per l’Exposició del Ninot i concurs de falles 2023, que ara haurà de ser ratificada per l’Assemblea de presidentes i presidents de falla.

Segons la proposta, una mesa de treball seleccionarà i proposarà al president de Junta Central Fallera els possibles components del jurat, que seran seleccionats preferiblement entre els candidats i candidates que s’hagen inscrit per a exercir de jurats en cadascuna de les opcions. Esta mesa estarà composada pel president de JCF (o la persona en qui ell delegue), el president de la Interagrupació de Falles de València (o persona en qui ell delegue) i un representant de la delegació de Falla de JCF.

Una vegada seleccionats els components del jurat, se sortejarà davant notari la secció a la qual són assignats, tenint en compte les incompatibilitats que tinga cada candidat. No tots els components del jurat seran elegits pel president, i per això es reservaran places per a candidats que exercisquen per primera vegada, seleccionant-se per sorteig davant notari. Per la seua banda, les seccions Especial i Primera A en grans, i Especial i Primera en infantils, no tindran components que exercisquen de jurat per primera vegada.

Per al concurs de Falles, el nombre de jurats de les diferents seccions quedarà fixat en tres components en totes les seccions, a excepció de les seccions Especial i Primera A en falles grans, i Especial i Primera en falles infantils, els jurats de les quals estaran formats per cinc components. Per al concurs de millor ninot de la secció, tots els jurats estaran compostos per cinc components, determinant Junta Central Fallera el nombre de jurats necessaris per a valorar totes les seccions.

El president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, en l’informe de Presidència, ha informat de la publicació “imminent” de les subvencions en el Butlletí Oficial de la Província (BOP) i ha comunicat que el pròxim dimarts 17 de gener tindrà lloc una reunió a la Sala Jubiocio entre la cap de secció de Subvencions de l’Ajuntament de València i els responsables de presentar totes les justificacions de les respectives comissions falleres perquè estos últims puguen plantejar les seues qüestions al respecte. També ha informat d’un canvi normatiu en l’Ajuntament de València respecte a les subvencions que suposa que, a partir d’ara, es pagarà el 75% de manera anticipada i l’altre 25% en el moment de la justificació, una qüestió que, ha recalcat, “no afecta només a les Falles, sinó a tot l’àmbit municipal”. Per altra banda, ha anunciat que al mes de febrer tindrà lloc una nova Assemblea de presidentes i presidents infantils.

 

Informes de delegacions

Pel que fa als informes de delegacions, l’àrea de Festejos ha informat al Ple de la celebració este dissabte 14 de gener en el casal de la comissió falla Costa i Borrás–Agostina d’Aragó, de la VII marató de futbolí de Junta Central Fallera, per a la qual s’han inscrit un total de 47 parelles. Pel que fa al concurs de canut, s’ha traslladat al diumenge 22 de gener i se celebrarà al tram 9 del Vell Llit del Túria. Quan a la Macrodespertà de les Falles 2023, ja s’ha obert el termini d’inscripció, fins al 24 de gener, es poden inscriure per falla 5 persones, més un suplent, i per a participar cal tindre en vigor el certificat CRE o RGCRE. Respecte a la Cavalcada del Ninot, s’han inscrit un total de set comissions,  el 30 de gener serà la data límit per a presentar el projecte i el 13 de febrer tindrà lloc una reunió per a sortejar l’ordre d’eixida.

Per altra banda, el delegat de Festejos, Fernando Seguí, ha recordat que les Exaltacions de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor se celebraran en el Palau de Congressos el divendres 27 de gener a les 22.00 hores (FMV) i el dissabte 28 a les 17.30 hores (FMIV). Finalment, pel que fa al lliurament dels ninots per a l’Exposició del Ninot 2023, ha indicat que les peces s’entregaran els dies 30 i 31 de gener de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores en la ubicació habitual del Museu de les Ciències.

L’àrea de Cultura ha informat de la finalització dels concursos de Teatre, Declamació i Literari i ha indicat que el dijous 12 de gener es donarà lectura als noms dels nominats a obtindre els diferents premis en estos concursos. Serà en el Teatre Flumen en dues sessions, a les 19.00 hores en categoria infantil i les 20.30 hores els majors. Per altra banda, ha remarcat que la Gala de la Cultura tindrà lloc en el Teatre Principal el divendres 17 de febrer i la Gala de la Cultura infantil, el dissabte 18 de febrer.

Per altra banda, el delegat de Cultura, Toni Marco, ha indicat que el festival de Balls al Carrer torna els dies 15, 22 i 29 de gener i 5 i 12 de febrer, amb actuacions a la plaça de la Reina, a excepció del dia 22 de gener, que per motiu de la processó de Sant Vicent s’actuarà en la plaça de la Mare de Déu. En esta línia, ha avançat que enguany es compleix el XXV aniversari de Balls al Carrer i, per a celebrar-ho, s’organitzarà un macrofestival de balls el dia 26 de març en el qual puguen participar totes les comissions que durant aquests anys han ballat.

La delegació de Juvenils ha destacat l’elevada participació en la confecció del mural de Marina Puche que des de finals de desembre presideix el Saló de Plens de Junta Central Fallera. Sota el lema “Tinc la festa dins del cor”, la responsable de l’àrea, Inma Mata, ha destacat que la creació sigut pintada per una trentena de joves fallers. Per altra banda, ha avançat que esta setmana eixiran les inscripcions per a l’activitat ‘Plantà Verda’, que tindrà lloc el 4 de febrer a la localitat de Cortes de Pallars.

La delegació de Publicacions ha informat al Ple que pràcticament la totalitat del Llibre Faller 2023 -que es presentarà el divendres 10 de febrer al Museu de les Ciències- està en impremta. A més, la responsable de l’àrea, Mª José Guijarro, ha indicat que el pròxim dissabte 4 de febrer s’organitza una nova edició, la tretzena, de la Fira del Col·leccionisme Faller, la trobada dirigida tant a fallers com a no fallers que siguen apassionats per col·leccionar publicacions falleres, llibrets de falla, insígnies i marxandatge, i que tindrà lloc junt al Museu de les Ciències, en la Ciutat de les Arts i les Ciències, on estarà instal·lada l’Exposició del Ninot 2023, que obrirà les seues portes al públic general eixe mateix dia.

La delegació de Mitjans i Comunicació ha realitzat un balanç de les activitats de les quals ha donat cobertura en l’últim mes, des de les últimes representacions del concurs de Teatre Faller, l’animació fallera a la Marató de València, les finals del concurs de Playbacks de JCF, actes del Museu Faller i les jornades de l’Associació d’Estudis Fallers, l’entrega de premis del concurs de betlems, la presentació de la indumentària oficial de les FFMMV i CCHH, el brindis de Nadal, Expojove, La Central o la cavalcada dels Reis d’Orient, entre altres. A més, estos últims dies ha enviat respectives notes de premsa per difondre el llançament de les inscripcions per a participar en la Macrodespertà, el taller de falles organitzat per la delegació de Falla, la marató de truc ‘Regne de València’ de Juntes Locals i demà es difondrà una altra amb informació de la tretzena edició de la Fira del Col·leccionisme Faller.

Per altra banda, l’equip de Comunicació treballa en el dispositiu per als actes d’Exaltació de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor, segons ha avançat el delegat de Comunicació, Nacho Fuertes, qui ha indicat que s’oferirà als professionals dels mitjans de comunicació la possibilitat de cobrir l’acte en el mateix Palau, per als quals es llançarà la convocatòria de sol·licitud d’acreditacions al llarg d’esta setmana, i per als que no puguen assistir es facilitaran notes de premsa, material gràfic i senyal pool i ‘streaming’. També es treballa ja amb el programa de Festejos de les Falles 2023 per preparar la cobertura de les setmanes grans de la festa.

L’àrea d’Infantils ha destacat la “gran acollida” del concurs de maquetes infantils d’enguany, amb un total de 25 creacions que es van exposar en l’estand de Junta Central Fallera a Expojove, a més dels dibuixos premiats en el concurs infantil de dibuix. D’altra banda, ha informat el Ple de la celebració este diumenge 15 de gener en el casal de la comissió falla Costa i Borrás–Agustina d’Aragó de la marató de futbolí infantil de Junta Central Fallera; així com de l’obertura del termini d’inscripció per a participar en la Macrodespertà infantil, per a la qual cada comissió podrà inscriure un màxim de quatre components més dos de reserva.

La delegació de Falla ha informat de l’obertura de les inscripcions per a assistir al curs de jurat de falla, que enguany constarà de dues parts: una teòrica el dia 21 de gener en les instal·lacions de JCF i una altra pràctica el 28 de gener a la Ciutat de l’Artista Faller. D’altra banda, ha indicat que el 4 de febrer se celebrarà un taller per a aprendre com i què és i com naix un ninot de falla, per al qual les inscripcions estaran obertes fins al 25 de gener. Finalment, ha esmentat que, quant al concurs de maquetes de falla, la inscripció finalitza el 20 de gener i “en principi” es presentaran en l’Exposició del Ninot el 31 de gener, “llevat que en la reunió amb els participants es crega convenient modificar la data de lliurament”.

L’àrea d’Esports ha informat que les inscripcions de l’I torneig de karate continuen en marxa, que el termini finalitzarà aquest divendres 13 de gener i el torneig es realitzarà el 28 de gener a Xest, amb diverses modalitats i categories, tant en masculí i femení, fins i tot esport adaptat. Paral·lelament, la delegada d’Esports, Merche de la Guia, ha indicat que, durant la presentació del Circuit de Carreras Populares organitzada per la Fundació Esportiva Municipal, a la qual va assistir la delegació, es va donar a conéixer la data de celebració de la Volta a Peu dels Falles, que tindrà lloc el 15 d’octubre i enguany, com a novetat, s’incorporarà una classificació general fallera durant tot l’any. Finalment, ha apuntat que queden per finalitzar les lligues de pilota valenciana, pàdel, tennis, futbol 7 i futbol sala.

 

Finalment, el Ple ha aprovat la concessió de recompenses a títol pòstum.INFORMACIÓ: DELEGACIÓ DE MITJANS I COMUNICACIÓ DE JUNTA CENTRAL FALLERA

FOTOGRAFÍES: ARMANDO ROMERO (JCF)