La UNESCO renova l’acreditació de l’Associació d’Estudis Fallers com a entitat assessora

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha renovat l’acreditació de l’Associació d’Estudis Fallers com a entitat consultora d’este organisme internacional.

La decisió de mantindre l’acreditació de l’ADEF es va prendre en la setze reunió del Comité Internacional per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, celebrada este mes de desembre.

L’ADEF va rebre l’acreditació per primera vegada en 2016 i es va convertir així en la sèptima organització no governamental espanyola acreditada davant la UNESCO en temes de Patrimoni Cultural Immaterial. A més a més, l’ADEF és l’única entitat exclusivament valenciana en este comité.

A banda de posar-se a la disposició dels governs local, autonòmic i estatal per a qüestions relacionades amb el patrimoni cultural immaterial, l’ADEF podrà incrementar amb esta renovació la seua participació en l’ICH NGO Fòrum, l’entitat internacional que aglutina totes les ONG acreditades davant la UNESCO en matèria de patrimoni cultural immaterial.

L’ADEF, entitat especialitzada en l’anàlisi i l’estudi multidisciplinari sobre les Falles, disposa entre els seus membres de professionals de la gestió cultural, sociologia, filologia, patrimoni cultural, documentació, història, periodisme i altres ciències socials. Això li permet abordar l’anàlisi de qüestions relacionades amb el patrimoni cultural immaterial des de totes les perspectives, tant socials com econòmiques, i oferir així un complet assessorament multidisciplinari.

El president de l’ADEF, Luis Fernández, ha manifestat que la renovació de l’acreditació “és un reconeixement de la tasca que venim desenvolupant des de fa dècades i una oportunitat per a continuar treballant en la promoció dels valors patrimonials de les nostres festes populars”.

“Hem treballat de valent per documentar els valors patrimonials de les Falles, una activitat que s’ajusta molt bé a les necessitats de la UNESCO, que necessita comptar amb entitats no governamentals per a l’assessorament en matèries relacionades amb la Convenció del Patrimoni Immaterial”, ha subratllat Luis Fernández.

Per a la renovació de l’acreditació, la UNESCO ha avaluat la capacitació de l’ADEF i les seues activitats orientades al patrimoni cultural immaterial, així com les potencialitats per a oferir tasques de consultoria i avaluació de candidatures. Especialment, ha tingut en compte totes les accions dutes a terme durant el període comprés des de la seua primera acreditació en 2016 fins a l’actualitat.

L’objectiu principal de l’Associació d’Estudis Fallers, nascuda el 1991, és l’estudi de les Falles, tant a la ciutat de València com en altres poblacions de la Comunitat Valenciana, com a festa multidimensional vinculada a la sàtira popular, la sociabilitat festiva, l’expressió artística i les tècniques i pràctiques artesanals.

Igualment, són objectius importants la difusió i promoció dels aspectes patrimonials de la cultura festiva i els rituals de les festes del foc, promoure’n la investigació i reflectir la importància que en este terreny tenen també les festes populars.

Més informació sobre l’ADEF en www.estudisfallers.org

 

Informació: Equip de sercretaria de l’AdEF.